Food pairing – co to jest i jak łączyć tradycyjne polskie smaki

Food pairing – co to jest i jak łączyć tradycyjne polskie smaki

Czy kuchnia staropolska może nas jeszcze czymś zaskoczyć? Tak, jeśli tradycyjne polskie dania zestawimy ze sobą zgodnie z zasadą Food Pairing, która cieszy się rosnącym uznaniem na całym świecie.

Food Pairing – nowoczesne podejście do kreowania smaków

Food Pairing – co to jest? To próba zestawienia smaków, które pozornie do siebie nie pasują, choć w rzeczywistości razem tworzą unikatową i smaczną kompozycję. Przykładem takiego połączenia jest podawanie wina i sera, które – choć należą do innych kategorii dań – razem wyróżniają się ciekawym powiązaniem. Naturalnie łączenie dań z winem to niejedyny przykład praktycznego zastosowania idei Food Pairing.

Czy istnieje jakiś algorytm, który ułatwia łączenie smaków w kuchni? Niektórzy szefowie kuchni doszli do wniosku, że jest to możliwe. Oto kilka sprawdzonych zasad, dzięki którym łatwiej dobrać smaki, które do siebie pasują.

Food Pairing – zasady doboru smaków

  1. Kolorystyczny dobór smaków. Okazuje się, że produkty o podobnej barwie często tworzą ze sobą ciekawe zestawienia smakowe. Przykład? Różne gatunki sałat, pomimo różnych smaków, doskonale komponują się ze sobą. Podobnie jest w przypadku pomidorów oraz malin.
  2. Balans odmienności. Wskazane jest – odwrotnie niż wspomniano wyżej, aby łączyć ze sobą produkty o zupełnie odmiennych smakach. Ważne, aby uzyskać odpowiedni balans kwasowości i słodyczy oraz ostrości i łagodności.
  3. Jakość. Zgodnie z zasadą Food Pairing, dowolna kompozycja smaków na talerzu powinna powstać na podstawie produktów świeżych, różnorodnych i wartościowych. Dlatego nasza restauracja na warszawskiej Starówce zawsze stawia na naturalne, nieprzetworzone wyroby lokalnych producentów.

W Food Pairing kluczowa jest też technika przygotowania potraw. Chcąc zestawić ze sobą dwa pozornie niepasujące do siebie smaki, należy je odpowiednio podkreślić, dobierając np. optymalną temperaturę smażenia lub odpowiedni rodzaj tłuszczu. Bardzo ważny jest też właściwy czas przygotowania potraw. Czasem o tym, czy danie uzyska jedyny i niepowtarzalny smak, decydują minuty, a nawet sekundy.

Food Pairing w staropolskim wydaniu

U Fukiera to miejsce, w którym dobieramy różne składniki, tworząc w ten sposób jedyne i niepowtarzalne dania, które zapadają w pamięci naszych gości. Ciekawym przykładem takiego połączenia są np. kurki w śmietanie, które serwujemy wraz z białym winem oraz chrupiącą grzanką. W naszym menu znajdziesz też pierogi z jagodami na słodko, które połączone są z kwaśną śmietaną, tworząc w ten sposób optymalny balans pomiędzy wytrawnością i słodyczą.

Wśród naszych staropolskich dań skomponowanych na podstawie zasad Food Pairing, nie mogło również zabraknąć takich potraw, jak:

  • carpaccio z buraka oraz kozim serem,
  • barszczu czerwonego i skórek z Antonówek,
  • kaczka bardzo po polsku z Antonówką,
  • kotleciki cielęce z mizerią.

Zgodnie z ideą Food Pairing, można łączyć ze sobą staropolskie dania oraz wykwintne wina. U nas znajdziesz takie pozycje jak Prosecco Villa Belluci Extra Dry, don Perignon Blanc Vintage, a także AOC Champagne. Wina te będą współtworzyć z kuchnią staropolską wyjątkowe i niepowtarzalne kompozycje, które podkreślą charakter każdego spotkania – zarówno towarzyskiego, jak i formalnego.

Restauracja U Fukiera, sygnowana nazwiskiem Magdy Gessler, to esencja tego, czym jest prawdziwa polska kuchnia w Warszawie – elegancka, pełna tradycji i serwowana w historycznych wnętrzach z duszą. Jeśli chcesz rozsmakować się w wyjątkowych, staropolskich smakach, to koniecznie odwiedź ją i poznaj klimat warszawskiej Starówki.

Wszystkie wpisy
Rose Rose Rose

„U Fukiera” to najstarsza restauracja w Warszawie 
z tradycją sięgającą początku XVI wieku, wielokrotnie wyróżniana przez “Guide Michelin”.

Zapraszamy na wirtualny spacer po restauracji U Fukiera