Jaki ryż będzie odpowiedni do przygotowania risotto?

Risotto jest tradycyjnym, włoskim daniem przygotowywanym na bazie różnych odmian ryżu. Które z nich są najlepsze do przygotowania tego smacznego i pożywnego dania? O czym pamiętać, aby przygotować idealne risotto, którego smak i aromat na długo pozostaną w pamięci?
Risotto – co to jest?
Risotto jest tradycyjnym, włoskim daniem na bazie ryżu, który gotuje się powoli, aby uzyskać charakterystyczną, kremową konsystencję. Wielu pasjonatów włoskiej kuchni zadaje sobie często pytanie, jaki ryż do risotto będzie najlepszy. Okazuje się, że to lubiane, śródziemnomorskie danie należy przygotowywać z wykorzystaniem starannie dobranych odmian ryżu, które zawierają odpowiednią ilość skrobi.
W wersji klasycznej risotto podaje się z parmezanem. Opcjonalnie można też połączyć je z warzywami, grzybami, mięsem, a nawet owocami morza. Nasza restauracja w centrum Warszawy również serwuje to pyszne, włoskie danie. W naszym menu znajdziesz m.in. dorsza przekładanego krewetkami, na aksamitnym risotto z omułkami z nutą szafranu, a także klasyczne Risotto według pogody i humoru.
Jakie odmiany ryżu są najlepsze do przygotowania risotto?
Jak zrobić risotto? Najpierw trzeba zaopatrzyć się w odpowiednią odmianę ryżu.
- Arborio. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z kuchnią włoską i nie do końca wiesz, jaki ryż do risotto będzie najlepszy, to koniecznie postaw na odmianę Arborio. Jest ona znana wśród Włochów i co najważniejsze – jest łatwo dostępna. Arborio wyróżnia się dużymi, owalnymi ziarnami, które po ugotowaniu stają się miękkie na zewnątrz i jędrne od wewnątrz.
- Carnaroli. To odmiana, która przez Włochów jest uważana za „królewską”. Jej zaletą jest trwałość, gdyż trudniej ją rozgotować niż w przypadku Arborio. Risotto przygotowywane na bazie Carnaroli jest kremowe oraz wyjątkowe w smaku i aromacie.
- Vialone Nano. To ryż włoski, którego ziarna wyróżniają się nieco mniejszą średnicą niż w przypadku Arborio lub Carnaroli. Zaletą tej odmiany jest większa zdolność do absorpcji płynu, dzięki czemu konsystencja dania staje się bardziej płynna.
Do przygotowania risotto nie należy używać zwykłego ryżu długoziarnistego (odmiana jaśminowa lub basmati), gdyż nie zawiera on wystarczająco dużo skrobi, niezbędnej do nadania posiłkowi odpowiedniej konsystencji i lekkości. Z tego samego powodu nie należy przepłukiwać ryżu przed rozpoczęciem gotowania, gdyż w ten sposób ziarna tracą znaczną ilość tego ważnego składnika.
Jeśli chcesz zjeść najlepsze risotto w Warszawie, to koniecznie zajrzyj do restauracji U Fukiera, którą kieruje Magda Gessler. Znajdziesz tu dania przygotowane na bazie najlepszych odmian włoskiego ryżu.