Kurki w restauracyjnym menu – sezonowe inspiracje z leśnych smaków

Kurki w restauracyjnym menu – sezonowe inspiracje z leśnych smaków

Lato to czas, kiedy Matka Natura hojnie dzieli się z nami swoimi darami. Z pewnością należą do nich kurki, które przez wielu nazywane są złotem polskich lasów. Ich charakterystyczny smak, delikatna, jędrna struktura i wyjątkowy aromat sprawiają, że są one prawdziwym hitem na kartach dań – również w naszej restauracji U Fukiera.

Poznaj wyjątkowe dania z kurek

Kuchnia staropolska opiera się na składnikach, które są dostępne na wyciągnięcie ręki. Dlatego kurki w menu restauracyjnym to obowiązkowy punkt, tak charakterystyczny dla letniej kuchni sezonowej. Grzyby pochodzą wprost z mazowieckich i podlaskich lasów i dostarczane są przez lokalnych dostawców. Dzięki czemu dania serwowane na naszych stołach są zawsze świeże, smakowite i aromatyczne.

Dania z kurkami to idealna propozycja dla osób, które chcą eksperymentować w kuchni. Można je łączyć z kuchnią włoską, serwując np. risotto na białym winie z dodatkiem świeżych kurek, a także z kuchnią polską – jako dodatek do różnych mięs (np. wieprzowiny). Kurki często też wchodzą w skład aksamitnych i delikatnych sosów.

Co warto wiedzieć na temat kurek?

Kurki lub inaczej pieprzniki jadalne. Należą do jednych z najbardziej cenionych grzybów w kuchni staropolskiej. Charakteryzują się one jasnożółtym kolorem, wyrazistym smakiem i lejkowatym kształtem, którego nie da się pomylić z żadnym innym.

Kurki to grzyby, które dosyć często występują w polskich lasach. Najczęściej rosną one pod sosnami, świerkami oraz bukami. Co ciekawe, przy odpowiedniej pogodzie pojawiają się one już w czerwcu, ale prawdziwy sezon na kurki to lipiec i sierpień, gdy wilgotność oraz nasłonecznienie są odpowiednio wysokie.

Jeśli chodzi o smak kurek, to jest on subtelny i lekko pieprzowy, z dodatkiem orzechowych nut smakowych, które można wyczuć zwłaszcza po starannym wysmażeniu na maśle – co zresztą praktykujemy w naszej kuchni. Struktura grzybków jest chrupiąca i zwarta, dzięki czemu nie rozpadają się w trakcie gotowania.

Jak skomponować sezonowe menu na bazie kurek? Grzyby te można podawać z jajkami, z makaronem lub risotto, także jako dodatek do mięs. Kurki będą też ciekawym dodatkiem do tart, omletów, a także zup – kremów.

Kurki w staropolskim wydaniu

U Fukiera to jedyne w swoim rodzaju miejsce, w którym najlepsza kuchnia polska w Warszawie łączy swoje siły z producentami i dostawcami naturalnych produktów spożywczych. Do grona artykułów sezonowych, z których korzysta nasza restauracja, zaliczają się również kurki.

Serwujemy u nas staropolskie kurki w śmietanie koprem pachnące, które wcześniej poddane zostały procesowi smażenia na maśle. Dzięki temu podkreślamy ich naturalny smak, łącząc go z takimi dodatkami jak koperek, chrupiące grzanki oraz białe wino. Tak bogate pod względem smakowym danie, jest sycące i lekkostrawne. To idealna propozycja dla osób, które szukają lekkiej, letniej przekąski na upalne dni. Dlatego zachęcamy do spróbowania ich, zanim znikną z lasu i z… talerzy.

Nasza restauracja w Warszawie, która ulokowana jest na terenie malowniczej, Warszawskiej Starówki i w zabytkowych wnętrzach kamienicy to miejsce dla gości, którzy chcą wybrać się w smakowitą, kulinarną podróż po mazowieckich i podlaskich lasach. Kurki to jeden z tych produktów, które przywołują wspomnienia dzieciństwa, spacerów po lesie i smaków domowej kuchni – ale u nas znajdziesz je w nowoczesnej, szlachetnej formie. Dlatego zarezerwuj stolik już dziś i sprawdź, jak smakuje lato w jedynej i niepowtarzalnej restauracji, którą kieruje Magda Gessler.

Wszystkie wpisy
Rose Rose Rose

„U Fukiera” to najstarsza restauracja w Warszawie 
z tradycją sięgającą początku XVI wieku, wielokrotnie wyróżniana przez “Guide Michelin”.

Zapraszamy na wirtualny spacer po restauracji U Fukiera