Najbardziej tradycyjne polskie potrawy na każdą okazję

15 kwietnia 2022

Kuchnia polska uwodzi różnorodnością smaków i zapachów. Każdy z regionów kraju ma swoje dania, które bazują na lokalnych produktach oraz wielowiekowej tradycji. Towarzyszą nam one od dzieciństwa, przywołując na myśl ciepłe wspomnienia i minione chwile. Tradycyjne polskie potrawy to świetny wybór nie tylko na codzienny obiad, ale również specjalną okazję.

Przykłady tradycyjnych polskich dań

W polskiej kuchni dużą rolę odgrywają zupy. Wśród nich króluje rosół, czyli warzywno-mięsny wywar, który najczęściej sporządzany jest z drobiu oraz zestawu jarzyn, tzw. włoszczyzny. Podaje się go z makaronem lub lanymi kluskami. To właśnie rosół najczęściej gości na polskich stołach w święta i uroczystości. Dużą popularnością cieszy się również żurek, który przyrządza się na bazie mięsnego wywaru zagęszczonego zakwasem chlebowym. Ma on charakterystyczny kwaśny smak. Na ogół podawany jest z kiełbasą. Wśród innych słynnych zup idealnych na rodzinny obiad wymienić należy flaczki, barszczyk czerwony czy zupę pomidorową, często podawaną dzieciom.

W gronie polskich dań obiadowych na każdą okazję wyróżnić należy kotlet schabowy oraz bigos, który powinien cechować się kwaskowo-słodkawym smakiem. Na polskich stołach często lądują także kaczka z jabłkami, kotlet de volaille, czyli roztłuczona pierś kurczaka z masłem i przyprawami, golonka, gulasz wieprzowy oraz befsztyk po tatarsku. Nie brakuje na nim również ryb, jak łosoś, dorsz, śledź czy węgorz. Serwowane są pierogi z najróżniejszym farszem, placki ziemniaczane, kopytka. Mięso i ryby podawane są na ogół w towarzystwie warzywnych sałatek oraz ziemniaków. Wszystkie te potrawy idealnie sprawdzą się na mniejsze imprezy rodzinne oraz duże uroczystości, jak wesele, jubileusz czy chrzest.

Gdzie zakupić tradycyjne polskie potrawy?

Na specjalne okazje warto zamówić jedzenie w lokalu. Wiele osób interesuje restauracja z kuchnią polską w Warszawie, gdzie można zaprosić gości lub kupić potrawy na wynos. Choć istnieje ich sporo, jedna z nich zdecydowanie się wyróżnia. Mowa o restauracji U Fukiera, której historia sięga aż XVI wieku. Obecnie miejsce prowadzone jest przez znaną z telewizyjnego programu restauratorkę. Magda Gessler dba o najwyższą jakość serwowanych dań oraz produktów, z jakich są one przygotowywane. To najlepsza kuchnia polska w nowoczesnym wydaniu. W menu znaleźć można m.in. rumiany rosół na wielu mięsach i jarzynach z lanymi kluskami bursztynowymi, kaczkę z pieczoną antonówką i buraczkami oraz placki ziemniaczane z tatarem ze śledzia, jajem na twardo i kwaśną, wiejską śmietaną,

Szykując się na specjalną okazję lub uroczystość należy zadbać o to, aby na stole znalazły się sycące oraz smaczne potrawy. W większości przypadków podawane są one w wariancie zupa plus drugie danie. Najlepiej jest poczęstować gości polskimi specjałami, które każdy doceni bez względu na wiek. Nasza rodzima kuchnia obfituje w dania uwodzące swoim smakiem i aromatem – zwłaszcza jeśli podawane są w nowoczesnym wydaniu, które wydobywa z nich to, co najlepsze.