Polskie zioła i przyprawy w kuchni – jak wzbogacić smak tradycyjnych dań?

Polska kuchnia urzeka bogactwem aromatów, a to za sprawą licznych przypraw oraz ziół urozmaicających tradycyjne potrawy. Odpowiednio dobrane, znakomicie podkreślają smak klasycznych dań, udoskonalając go i nadając mu często nowego charakteru. Czy wiesz, które polskie zioła są najpopularniejsze?
Przyprawy w polskiej kuchni
Wszystkie potrawy kryją w sobie długą i ciekawą historię oraz tradycję, a ich ważnym elementem są przyprawy i zioła kuchni polskiej. To właśnie one od wieków odpowiadają za wyborny smak i zapach jedzenia, a także jego właściwości zdrowotne. Polskie zioła ulepszają smak takich dań jak np. żurek, rosół, pierogi, bigos i wiele więcej. Majeranek w kiełbasie, lubczyk w rosole tudzież kminek w chlebie- to znane, uwielbiane i sprawdzone zestawienia. Przyprawy i zioła polskie są nie tylko dodatkowymi składnikami przygotowywanych dań, ale przede wszystkim stanowią odzwierciedlenie bogatej tradycji oraz kultury wynikających z wielopokoleniowych doświadczeń kulinarnych. Współczesna kuchnia polska sięga do korzeni, nie bojąc się korzystać z licznych lokalnych przypraw.
Najpopularniejsze polskie przyprawy
Polska kuchnia w Warszawie stawia na różnorodne przyprawy o wyjątkowym aromacie i wyrazistym smaku:
- Lubczyk – zakorzeniony mocno w tradycji polskiej. Jest jedną z najczęściej używanych przypraw. Wykorzystywanym surowcem w kulinariach są liście, łodygi oraz nasiona tej rośliny. Lubczyk jest idealnym dodatkiem do mięsa, sosów, czy zup. Charakteryzuje się intensywnym i głębokim aromatem,
- Majeranek – cechuje go ziołowy zapach. Służy głównie do aromatyzowania zup oraz marynat mięsnych. Urozmaica smak gęsiny, baraniny, wieprzowiny czy kaczki. W polskiej kuchni znajduje też zastosowanie do przyprawiania ziemniaków, ryb, kiełbas,
- Koper – ma słodki, subtelny i ziołowy smak. Znakomicie komponuje się z rybami, daniami z ziemniaków oraz zupami. Koperek stosowany jest też w kuchni polskiej do marynowania ogórków czy kapusty. Stanowi również dodatek do sosów,
- Natka pietruszki – aromatyczny składnik o długo unoszącym się w powietrzu zapachu. Wyróżnia ją lekko gorzki, ostry, a przy tym słony smak. Nadaje się zwłaszcza do podkręcenia smaku past kanapkowych, sałatek tudzież zup,
- Kminek – ma pozytywnie działanie na proces trawienia. Stanowi częsty składnik tłustych potraw. Stosowany w takich zupach jak kapuśniak, grzybowa czy grochowa,
- Gorczyca – używana zwłaszcza jako dodatek do zalewy octowej, służącej do przygotowania słoików z ogórkami czy grzybami,
- Jałowiec – ziarna, które po zgnieceniu uwalniają głęboki, złożony smak i leśny aromat. Owoce jałowca sprawdzają się do marynat i sosów, potraw mięsnych z dziczyzny, bigosu, mięs. Jałowiec zalecany jest do przyprawiania tłustych dań, gdyż wspiera on ich późniejsze trawienie.
W polskich daniach pojawia się też m.in. cząber, chrzan czy tymianek.
Aromatyczne przyprawy w daniach od Magdy Gessler
Magda Gessler w swojej Restauracji U Fukiera udoskonala i odświeża smak tradycyjnych potraw, sięgając po różne kombinacje przypraw i ziół. Dania te zachwycają smakiem i estetyką, a przyprawy są ich nierozłącznym elementem. W menu restauracji znajdują się pozycje czerpiące wszystko, co najlepsze z właściwości roślin jak np. carpaccio z buraka z serem Solan na rukoli w winegrecie koperkowym i pieczoną papryką, kołduny litewskie w zabaglione lubczykowym czy rosół Magdy Gessler, a dokładnie rumiany rosół na wielu mięsach i jarzynach z makaronem własnego wyrobu.
Idealnie dobrane i używane z umiarem polskie przyprawy nie zaburzają naturalnego smaku składników, a przy tym wprowadzają danie na wyższy poziom, nadając mu niepowtarzalnych aromatów.