Restauracja z ogródkiem w Warszawie – U Fukiera Magdy Gessler
Zlokalizowana w mieście Warszawa restauracja „U Fukiera” to jedno z najlepszych miejsc, w którym można skosztować wyjątkowych potraw o niesamowitym smaku i aromacie. Jest ona żywym obrazem, namalowanym przez znaną restauratorkę Magdę Gessler. W tym prestiżowym lokalu każdego gościa potrafi zachwycić harmonijnie określona forma, w skład której na równi z niezwykle ciekawym wystrojem wnętrza wchodzą smak, zapach, kolor oraz relaksujący dźwięk. Restauracja z pięknym ogrodem „U Fukiera” to miejsce, które warto odwiedzić.
Restauracja z ogrodem „U Fukiera” – kilka słów o jej historii
Lokal „U Fukiera” posiada wieloletnią tradycję. Obecnie właścicielką tej najstarszej oraz najwytworniejszej restauracji w Warszawie jest Magda Gessler. Historia tego lokalu sięga początków siedemnastego wieku. Łączy on w sobie prawdziwą historię oraz klasyczną, typowo polską kuchnię. Otóż przed wiekami słynny handlarz, Grzegorz Korab, wybudował w miejscu, w którym dziś znajduje się ta słynna restauracja, kamienicę, w której znajdował się skład win. W ten sposób zapoczątkował długą tradycję tego wyjątkowego miejsca. Do 1939 roku można tam było zakupić najlepsze w całej Europie roczniki win. Kamienica ta została zniszczona podczas drugiej wojny światowej, a później odbudowana. Musiała jednak dość długo odczekać, aby odzyskać swój przedwojenny blask. Dziś w miejscu tym znajduje się znana wszystkim mieszkańcom miasta oraz okolic restauracja „U Fukiera”. Jest ona odwiedzana nie tylko przez lokalną społeczność, lecz także licznych turystów nie tylko z Polski, lecz także całego świata, którzy chcą dobrze zjeść i skosztować potraw typowo polskiej kuchni.
Co można zjeść w lokalu inspirowanym potrawami Magdy Gessler?
Restauracja z ogrodem w Warszawie „U Fukiera” jest wizytówką tej znanej restauratorki. Charakteryzują ja ogromna dbałość nie tylko o jakość serwowanych dań, lecz także o pochodzenie produktów, z których to są przygotowywane poszczególne potrawy. Sekret wykwintnych smaków tkwi nie tylko w przywiązaniu Magdy Gessler do etnicznej, polskiej kuchni, lecz również w skrupulatnym doborze poszczególnych składników. Wszystkie dania są przyrządzane tylko i wyłącznie ze starannie wyselekcjonowanych produktów regionalnych. W bogatym menu można znaleźć:
- tatara po polsku z polędwicy z wiejskim żółtkiem na bogato,
- schabowy chrupiący domowy z zasmażaną kapustą, na całą patelnię,
- kaczka bardzo po polsku pieczona z antonówką, cała połówka,
- śledź zagrycha w zaprawie z selera naciowego.
W lokalu tym podawany jest także sum prosto z Mazur, smażony na klarowanym maśle wraz z koprem. Do tego dania jest podawana sałatka z kalarepy oraz młode ziemniaki z koprem. Każdy smakosz wieprzowiny może skosztować tutaj obłędną w smaku golonkę pieczoną w piwie. Mięso samo rozpływa się w ustach, a chrupiąca przypieczona skórka smakuje wyjątkowo.
Klimatyczne wnętrze tej restauracji oferuje 130 miejsc. Latem do dyspozycji gości dostępny jest ogródek mieszczący 80 osób, w którym można dobrze zjeść, delektując się niezwykłym klimatem tego uroczego miejsca.