Warszawskie rarytasy – co koniecznie trzeba spróbować będąc w stolicy?

Warszawskie rarytasy – co koniecznie trzeba spróbować będąc w stolicy?

Stolica Polski to niezwykłe miejsce. W Warszawie można świetnie się bawić, znaleźć prestiżową pracę, a także… dobrze zjeść. Dziś chcielibyśmy Państwu zaproponować kilka niezwykłych dań. Jeśli zatem zastanawiacie się, co zjeść w stolicy, to serdecznie zapraszamy Was do przeczytania tego tekstu.

Gdzie dobrze zjeść w Warszawie?

Zanim przejdziemy do propozycji konkretnych dań, chcielibyśmy polecić jedno miejsce w stolicy, w którym – naszym zdaniem – panuje niezwykły klimat. Jeśli marzy się Wam obiad w stolicy, to koniecznie zajrzyjcie na Starówkę. Dlaczego? Jej wyjątkowa, zwarta architektura to prawdziwa rozkosz dla oczu. Warszawskie Stare Miasto to unikatowa przestrzeń o średniowiecznym układzie zabudowy, a więc prawdziwy rarytas dla miłośników historycznej architektury. Gościom z pewnością przypadnie do gustu układ tutejszych murów obronnych, a także jedyny w swoim rodzaju klimat warszawskich kamienic.

Co zjeść na warszawskiej Starówce?

Jeśli marzy się Wam klimatyczna kolacja na Starówce, to koniecznie zajrzyjcie do naszej restauracji U Fukiera, którą prowadzi Magda Gessler. Tutaj możecie doświadczyć wyjątkowego smaku staropolskiej kuchni. Oto lista dań, których koniecznie warto spróbować.

  1. Flaki po warszawsku – to sycące i przede wszystkim smaczne danie, które koniecznie należy polecić wszystkim miłośnikom dobrego, staropolskiego menu. Co ciekawe, było to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych w przedwojennej Warszawie.
  2. Schabowy chrupiący domowy – to klasyczne, staropolskie danie, które znają wszyscy. Soczyste mięso połączone z delikatną, chrupiącą panierką o odpowiednio dobranej grubości, a także z zasmażaną kapustą, to danie, obok którego nie da się przejść obojętnie.
  3. Comber z jelenia – to połączenie wykwintnego mięsa i sosu leśnego, w skład którego wchodzą m.in. jeżyny. Danie serwowane jest z prażoną kaszą gryczaną, a także delikatną w smaku czarnuszką oraz skwarkami podkreślającymi charakter potrawy.
  4. Kaczkę bardzo po polsku – to sycące danie serwowane wraz z antonówką. W skład pojedynczej porcji wchodzi aż pół kaczki, co oznacza, że przygotowane przez nas danie z pewnością przypadnie do gustu osobom o dużym apetycie.
  5. Kotleciki cielęce z kostką – to danie dla koneserów, które przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym klientom. Jest tu wszystko: delikatne, rozpływające się w ustach mięso, sadzone jajko, a także unikatowa w smaku mizeria w klasycznym, polskim wydaniu.

W naszej ofercie znajdą Państwo również smaczne posiłki dla najmłodszych. Przygotowaliśmy dla nich tak wyjątkowe przysmaki, jak delikatne naleśniki z serkiem waniliowym, panierowane filety z kurczaka (obowiązkowo serwowane z ziemniakami i mizerią), a także jedyny w swoim rodzaju bulion z makaronem przygotowanym według naszej wyjątkowej i niepowtarzalnej receptury.

Jeśli deser na warszawskiej Starówce, to tylko u nas!

Smaczne i pożywne warszawskie specjały to także unikatowe desery. Ich smak w połączeniu z klimatem najstarszej, stołecznej architektury, na długo pozostanie w Państwa pamięci. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy szereg wyśmienitych deserów. Jeśli więc zastanawiacie się, co zjeść w Warszawie mając ochotę na „coś słodkiego”, koniecznie zapraszamy na:

  • puchar lodowy z sezonowymi owocami,
  • szarlotkę z polskich jabłek, którą podajemy wraz z wyśmienitymi lodami,
  • bezę sezonową, którą serwujemy wraz z kremem i owocami.

Najlepsza kuchnia polska łączy w sobie nowoczesność i staropolskie klimaty. Zachęcamy Państwa do spędzenia kilku wyjątkowych chwil w naszej restauracji i spróbowania dań tak charakterystycznych dla dawnej, polskiej sztuki kulinarnej.

Wszystkie wpisy
Rose Rose Rose

„U Fukiera” to najstarsza restauracja w Warszawie 
z tradycją sięgającą początku XVI wieku, wielokrotnie wyróżniana przez “Guide Michelin”.

Zapraszamy na wirtualny spacer po restauracji U Fukiera