Wegetariański wielkanocny stół – czy tradycja i roślinne smaki mogą iść w parze?

Wegetariański wielkanocny stół – czy tradycja i roślinne smaki mogą iść w parze?

Wielkanoc bez białej kiełbasy, pieczonego schabu i pasztetu? Dla wielu niewyobrażalne! Ale chwila… Czy polska kuchnia naprawdę opiera się tylko na mięsie? Czy tradycyjna Wielkanoc nie może pachnieć warzywami, ziołami i chrupiącym chlebem zamiast pieczonej karkówki? Oczywiście, że może! Wegetariańska Wielkanoc to smak, który zachwyca, tradycja ubrana w nowe szaty i dowód na to, że roślinna kuchnia może być tak samo bogata i pełna emocji.

Co podać na wege Wielkanoc, by zachować ducha świąt i jednocześnie oczarować podniebienia? Oto roślinna odsłona wielkanocnego stołu – klasyczne smaki w nowej, przepysznej wersji!

Jajka faszerowane – klasyka w najlepszym wydaniu

Jajka to fundament świąt. Nie może ich zabraknąć na wielkanocnym stole, nawet w wersji wege! Ale kto powiedział, że muszą być nudne? Zamiast tradycyjnego farszu z pieczarek czy ryby, postawmy na coś z charakterem.

  1. Jajka faszerowane musem z awokado i chrzanu – aksamitne, kremowe, z nutą ostrości. Awokado nadaje maślaną teksturę, a chrzan dodaje wielkanocnego ducha!
  2. Jajka z pastą z pieczonej papryki i orzechów włoskich – inspiracja bliskowschodnią pastą muhammara, która idealnie komponuje się z polskim stołem.
  3. Jajka z majonezem z aquafaby – majonez z wody po ciecierzycy to prawdziwa magia roślinnej kuchni.

Żurek wegański – czy to w ogóle możliwe?

Ach, żurek… Ten zapach zakwasu, czosnku, majeranku i chrzanu unosi się w każdej polskiej kuchni w Wielkanoc! Ale czy można zrobić żurek bez białej kiełbasy i boczku? Można! I to taki, że palce lizać.

Jak to zrobić?

  • Zakwas na żurek – domowy, z żytniej mąki, pachnący czosnkiem i liściem laurowym.
  • Wędzona sól i śliwki – nadadzą aromat, który śmiało może konkurować z boczkiem.
  • Boczniaki – duszone z majerankiem i czosnkiem smakują jak najlepsza kiełbasa!
  • Mleko kokosowe – odrobina doda aksamitności, ale nie zdominuje smaku.

Efekt? Żurek, który pachnie tradycją, ale smakuje nowocześnie. Roślinna Wielkanoc w najlepszym wydaniu!

Pasztet, ale bez mięsa!

Wielkanoc bez pasztetu? To jak Warszawa bez Wisły! Tylko że zamiast wątróbki i mięsa, niech rządzą warzywa, orzechy i aromatyczne przyprawy.

  1. Pasztet z soczewicy i grzybów – kremowy, pachnący, lekko pikantny. Po prostu niebo w gębie!
  2. Pasztet z orzechów włoskich i pieczonych buraków – słodkawy, idealny z żurawiną.
  3. Pasztet z pieczarek i kaszy jaglanej – delikatny, ale pełen umami. Z musztardą? Czysta rozkosz!

Taki pasztet nie tylko smakuje obłędnie, ale też pięknie wygląda na świątecznym stole. Z chrupiącym chlebem i kiszonym ogórkiem – doskonałość!

Sałatka jarzynowa – w wersji wege smakuje jeszcze lepiej!

Klasyk, legenda, królowa każdej rodzinnej uroczystości. A co, jeśli powiemy, że wegetariańska Wielkanoc może obejść się bez jajek i klasycznego majonezu?

  1. Sałatka jarzynowa z niskotłuszczowym majonezem z nerkowców – gładki, kremowy, delikatnie orzechowy, dla osób dbających o linię.
  2. Wegańska sałatka jarzynowa z wędzonym tofu – tofu świetnie imituje jajko, a całość smakuje jak z babcinej kuchni!
  3. Wegańska sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw – warzywa w takiej wersji podkręcą smak tego klasyka!

Taka sałatka smakuje jak dzieciństwo, dom, a wreszcie jak tradycyjna Wielkanoc, ale bez grama składników odzwierzęcych.

Mazurek – bo słodycz to obowiązek!

Wielkanoc bez mazurka? To jak opera bez sopranistki! Tylko że zamiast masła i śmietanki, postawmy na nowoczesną wersję.

  1. Mazurek czekoladowy z polewą na bazie mleka kokosowego – intensywnie kakaowy, rozpływający się w ustach.
  2. Mazurek daktylowy na orzechowo-owsianym spodzie – naturalnie słodki, aksamitny i obłędnie pachnący wanilią.
  3. Mazurek cytrynowy z kremem z nerkowców – orzeźwiający, lekki, idealny do kawy!

Roślinna Wielkanoc nie musi oznaczać rezygnacji ze słodkich przyjemności – wręcz przeciwnie!

Wielkanoc U Fukiera – smak tradycji w najlepszym wydaniu

Nie masz czasu gotować, ale chcesz poczuć magię świąt w najlepszym stylu? Dania wielkanocne od Magdy Gessler to hołd dla tradycji, ale też ukłon w stronę nowoczesnych smaków.

U Fukiera to restauracja w centrum Warszawy, w której czeka na Ciebie prawdziwa uczta! Tradycyjne potrawy, ale w odsłonie, która zachwyca. Klasyczny żurek, wegetariańskie pasztety, mazurki jak z bajki – wszystko przygotowane z miłością i kunsztem, który zna tylko Magda Gessler.

Niech ta bezmięsna Wielkanoc będzie pełna smaku, radości i kolorów! Bo tradycja i nowe podejście mogą iść w parze – i to w jakim stylu! 

Wszystkie wpisy
Rose Rose Rose

„U Fukiera” to najstarsza restauracja w Warszawie 
z tradycją sięgającą początku XVI wieku, wielokrotnie wyróżniana przez “Guide Michelin”.

Zapraszamy na wirtualny spacer po restauracji U Fukiera