Wiosna, lato, jesień, zima – dlaczego warto jeść sezonowo?
Jeśli na bieżąco śledzicie ofertę naszej restauracji, zauważyliście pewnie, że mamy w naszym menu sezonowe jedzenie. Zdecydowaliśmy się na taki krok nie tylko dlatego, aby urozmaicić nasze posiłki, ale też po to, aby nasi goście mogli zaczerpnąć z różnorodności staropolskiej kuchni, która ma przecież charakter całoroczny.
Sezonowe jedzenie, czyli sposób na urozmaicenie menu restauracji
Zacznijmy od tego, że sezonowe menu w restauracji to faktycznie dobry pomysł na urozmaicenie serwowanych dań. Dzięki temu nie trzeba wymyślać nowych posiłków, gdyż wystarczy wzbogacić już istniejące dania nowymi, charakterystycznymi dla określonej pory roku składnikami. Przykładem niech będzie staropolski barszcz czerwony. Na ogół podajemy go na skórkach z Antonówek oraz z pasztecikiem. Z kolei w okresie świątecznym koniecznie powinniście spróbować naszego wigilijnego barszczu z uszkami. Jak widać, obydwie zupy wystarczy tylko trochę zmodyfikować, aby uzyskać zupełnie inny efekt kulinarny.
Warto również dodać, że menu sezonowe doskonale wpisuje się w ideę kuchni staropolskiej. Jest ona prawdziwym bogactwem smaków i aromatów niezależnie od pory roku.
Dlaczego sezonowe jedzenie ma korzystny wpływ na nasze zdrowie?
Nasza restauracja od lat przygotowuje sezonowe potrawy. Dzięki temu goście mają pewność, że są one przygotowane z soczystych, świeżych i pełnych smaku składników. Widać to zwłaszcza na przykładzie pomidorów, które bardzo lubimy i cenimy. Latem ich smak jest głęboki i wyjątkowy, gdyż właśnie wtedy wzrastają one w swym naturalnym środowisku.
Sezonowe potrawy są bogatsze w składniki odżywcze. Przykładem niech będą owoce sezonowe, które podajemy w naszych popularnych deserach lodowych. Jeśli wchodzące w ich skład truskawki dojrzewają w naturalny sposób, możemy mieć pewność, że będą one zawierać jeszcze więcej ważnej dla zdrowia witaminy C.
Sezonowe menu zapewnia naszym gościom wszystkie najważniejsze składniki odżywcze, które są im potrzebne latem, zimą lub jesienią. W okresie zimowym dania często wzbogacane są dużą ilością kapusty, cebuli i czosnku, dzięki czemu zyskują nie tylko wyrazistszy smak, ale też są prawdziwym źródłem odporności. Z kolei latem często stawia się na ogórki, truskawki, bakłażany i wiele innych naturalnych składników, które nie tylko odżywiają organizm, ale zawierają dużo wody i mikroelementów.
Dlaczego menu sezonowe jest korzystne dla lokalnego rynku?
Gdy mówimy o korzyściach wynikających z wprowadzenia menu sezonowego, nie możemy zapominać o tym, że mają one znaczący wpływ na rynek, którego integralną częścią są lokalni dostawcy. Dobierając skład potraw do pór roku:
- stawiamy na lokalne owoce i warzywa, które są świeże, zdrowe i pochodzą ze sprawdzonych źródeł,
- wybieramy lokalne mięso, którego pochodzenie i walory smakowe są nam bardzo dobrze znane.
Zakup składników pochodzących z rynku lokalnego ogranicza wpływ importu, a co za tym idzie – pozwala skrócić łańcuchy dostaw. Dzięki temu trafiające do restauracji składniki są świeże, a ich koszt transportu jest znacznie niższy. Poza tym nie można zapominać, że skrócenie czasu dowozu mięsa, warzyw i owoców, pozwala ograniczyć ślad węglowy i tempo zużycia energii.
Wybierając lokalnych dostawców, inwestujemy w zrównoważony rozwój rynku. Dzięki temu możemy realnie wspierać podmioty, które działają w pobliżu nas i często nie mają szans na to, by wejść na szeroki, ogólnopolski rynek.
Menu sezonowe – postaw na kreatywność serwowanych dań
Dania sezonowe są przygotowywane z większą starannością. Dlaczego? Po pierwsze, nasza restauracja w centrum Warszawy stale urozmaica swoje menu, dodając do niego nowe składniki. Dzięki temu możemy na nowo odkrywać smak i aromat naszych potraw, stale go udoskonalając. Po drugie, regularne wprowadzanie nowych, sezonowych składników, pozwala na kulinarne eksperymentowanie. Oznacza to, że zawartość naszego menu stale się zmienia, co z pewnością docenią nasi goście.
Restauracja U Fukiera to miejsce, w którym nie można się nudzić. Dlatego zachęcamy do regularnego odwiedzenia naszej strony w celu zapoznania się z nowościami w aktualnym menu. Być może określone składniki podawane w okresie wiosennym, letnim, jesiennym lub zimowym znajdą swych miłośników i pozwolą na nowo odkrywać przyjemność towarzyszącą smakowaniu regionalnych i staropolskich potraw.
Nasza restauracja, którą prowadzi Magda Gessler, jest bardzo ceniona za swoje sezonowe menu. Dzięki temu możemy trafniej zaspokajać Państwa potrzeby kulinarne i smakowe. Zapraszamy do odwiedzenia nas o każdej porze roku.