Gęsina Na Św. Marcina

Gęsina to jeden z ważniejszych fragmentów naszego polskiego dziedzictwa kulinarnego, na polskich stołach pojawiała się już w XVII wieku. 

Gęsina to najszlachetniejsze mięso wśród ptactwa i nasza duma narodowa, gdyż polska gęś hodowlana może poszczycić się najwyższą jakością. Sezon na gęś to właśnie późna jesień, czas kiedy kończy się cykl hodowlany i mięso tych ptaków jest najsmaczniejsze. 

Jak co roku w listopadzie wprowadziliśmy sezonową kartę dań z gęsiną. Dbamy o najwyższej jakości produkty, więc tradycyjnie w kuchni Fukiera pojawi się najlepsza gęś w Polsce, gęś „owsiana” – ze słynnego gospodarstwa w Kołudzie Wielkiej – Gęś Biała Kołudzka.

W naszym gęsinowym menu będzie można znaleźć;

  • pasztet z gęsiny na chutney z ananasa i mango z chrupiącą grzanką
  • inspirowany XIX-wiecznym przepisem krupnik na gęsich żołądkach
  • wyśmienite udko z gęsi confit na sosie z rokitnika z gołąbkiem nadzianym kaszą gryczaną w towarzystwie buraczków zasmażanych

Zapraszamy serdecznie!