13 pomysłów na farsz do pierogów – na słodko czy na słono?

13 pomysłów na farsz do pierogów – na słodko czy na słono?

Pierogi to potrwa lubiana zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Mogą być serwowane zarówno na słodko, jak i na słono. Różnorodność farszu sprawia, że w tej potrawie każdy będzie mógł znaleźć dla siebie coś pysznego. Pierogi mogą mieć nie tylko różne farsze, ale i kształty. Co można umieścić w ich wnętrzu?

Najciekawsze pomysły na farsz do pierogów

Do pierogów można przygotowywać bardzo różne farsze, co pozwala na serwowanie tej potrawy zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. Co można do nich dodać? Oto 13 najciekawszych pomysłów.

Gotowane ziemniaki i oscypek

Jest to farsz inspirowany kuchnią góralską. Najważniejsze, by użyć prawdziwego, wędzonego oscypka wysokiej jakości.

Baranina

Baranina jest głównym składnikiem tradycyjnych pierogów wywodzących się z Gruzji. Do mięsa dodaje się esencjonalny bulion, cebule, kolendrę i pietruszkę.

Suszone pomidory i mozzarella

Dla miłośników pierogów bezmięsnych świetną propozycją może być aromatyczny, ciągnący się farsz z mozzarelli i suszonych pomidorów.

Kasza gryczana i ser feta

Ugotowana kasza gryczana połączona z serem feta to farsz o wyraźnym smaku, dla osób, które chcą zjeść syte, bezmięsne danie.

Soczewica i cebula

Gotowana soczewica i cebula (najlepiej podsmażona) świetnie będą się sprawdzały w pierogach wegetariańskich.

Mięso z rosołu

Co zrobić, gdy zostanie nam mięso po rosole? Farsz do pierogów! Wystarczy je tylko dodatkowo przyprawić, wedle własnych preferencji.

Szpinak i kurczak

Aby wzbogacić smak farszu powstałego z kurczaka i szpinaku, warto dodać do niego czosnek i ser feta.

Zmielone mięso

Zmielone mięso wieprzowe czy wołowe to najbardziej klasyczny farsz do pierogów. W zależności od potrzeb można go przyprawiać mniej lub bardziej intensywnie.

Buraki i ricotta

Buraki są bardzo zdrowym warzywem, którego warto jeść jak najwięcej. Dlatego można pokusić się o zrobienie z nich farszu do pierogów, najlepiej w towarzystwie ricotty.

Owoce

Klasyka słodkiego farszu go pierogów to owoce – najpopularniejsze są śliwki, truskawki oraz maliny. Jednak można pokusić się o dodanie do wnętrza potrawy również innych, ulubionych owoców (np. jagód, jabłek, rabarbaru).

Czekolada

Czekolada to ulubiony farsz do pierogów dzieci. Aby było jeszcze bardziej słodko taką potrawę można dodatkowo udekorować bitą śmietaną.

Biały ser

Klasyczny farsz do pierogów to twaróg. Można go posłodzić cukrem, dodać aromat lub połączyć z ulubionymi owocami.

Orzechy i suszone śliwki

Zaskakującym, ale bardzo smacznym farszem do pierogów na słodko może być połączenie orzechów (najlepiej włoskich lub laskowych) i suszonych śliwek. Dla podbicia smaku można dodać również do nich cynamon.

Gdzie zjeść dobre pierogi?

Gdzie można zjeść najlepsze pierogi w Warszawie? Takie serwuje restauracja na Starówce – U Fukiera. To właśnie w tym miejscu można skosztować słynne pierogi Magdy Gessler.

Jakie pierogi można tu zjeść? Możliwości jest kilka. Wielbiciele tej potrawy powinni postawić na selekcję pierogów, w których znajdują się te z farszem z mlecznej cielęciny, z kaczką oraz ukraińskie. Wielbiciele jednego i tego samego farszu mogą wybrać z menu pierogi z kaczką z dodatkiem karmelizowanego jabłka lub pierogi z mlecznej cielęciny z dodatkiem chrupiących skwarek ze słoniny złotnickiej.

Pierogi na słodko czy na słono?

Jaki farsz do pierogów będzie najlepszy? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie – każdy farsz jest bardzo dobry, jeżeli zostanie właściwie przygotowany. To, który z nich uznamy za ten najlepszy, zależne jest wyłącznie od naszych indywidualnych preferencji smakowych. Zarówno pierogi na słono, jak i na słodko mają swoich wiernych zwolenników.

Wszystkie wpisy
Rose Rose Rose

„U Fukiera” to najstarsza restauracja w Warszawie 
z tradycją sięgającą początku XVI wieku, wielokrotnie wyróżniana przez “Guide Michelin”.

Zapraszamy na wirtualny spacer po restauracji U Fukiera