Kurki w restauracyjnym menu – sezonowe inspiracje z leśnych smaków

Kurki w restauracyjnym menu – sezonowe inspiracje z leśnych smaków

Lato to czas, kiedy Matka Natura hojnie dzieli się z nami swoimi darami. Z pewnością należą do nich kurki, które przez wielu nazywane są złotem polskich lasów. Ich charakterystyczny smak, delikatna, jędrna struktura i wyjątkowy aromat sprawiają, że są one prawdziwym hitem na kartach dań – również w naszej restauracji U Fukiera.

Poznaj wyjątkowe dania z kurek

Kuchnia staropolska opiera się na składnikach, które są dostępne na wyciągnięcie ręki. Dlatego…

Czytaj więcej
Wino na kieliszki jako wstęp do karty win – jak budować paletę smaków w menu

Wino na kieliszki jako wstęp do karty win – jak budować paletę smaków w menu

Wino to nie tylko napój, to opowieść o kulturze i smaku. Wprowadzenie opcji wina na kieliszki w menu restauracyjnym pozwala zapewnić wygodę gościom, a także zachęcić ich do zapoznania się z pełną kartą win. Goście coraz częściej poszukują doznań kulinarnych zbliżonych do degustacji – chcą wypróbować nowe smaki i łączyć je między sobą. W restauracji U Fukiera sygnowanej przez Magdę Gessler, kulinarną ikonę Warszawy, selekcja win na kieliszki oferowana jest…

Czytaj więcej
Food pairing – co to jest i jak łączyć tradycyjne polskie smaki

Food pairing – co to jest i jak łączyć tradycyjne polskie smaki

Czy kuchnia staropolska może nas jeszcze czymś zaskoczyć? Tak, jeśli tradycyjne polskie dania zestawimy ze sobą zgodnie z zasadą Food Pairing, która cieszy się rosnącym uznaniem na całym świecie.

Food Pairing – nowoczesne podejście do kreowania smaków

Food Pairing – co to jest? To próba zestawienia smaków, które pozornie do siebie nie pasują, choć w rzeczywistości razem tworzą unikatową i smaczną kompozycję. Przykładem takiego połączenia jest podawanie wina i sera,…

Czytaj więcej
Małe porcje, wielkie doznania – nowy trend w gastronomii

Małe porcje, wielkie doznania – nowy trend w gastronomii

W ostatnich latach gastronomia coraz wyraźniej podąża w kierunku jakości, a nie ilości. Nowym symbolem luksusu i kulinarnej finezji stają się małe porcje, które pozwalają skupić się na smaku, kompozycji i wyjątkowości każdego kęsa. Goście odwiedzający eleganckie restauracje szukają dziś nie tylko sytości, ale przede wszystkim doznań – kulinarnych historii, opowiadanych przez kolejne dania. Na tym właśnie polega fenomen menu degustacyjnego, które zyskuje popularność również w Polsce, szczególnie w Warszawie.

Czytaj więcej
Drunch – nowy sposób na wieczorne spotkania i popołudniowy relaks

Drunch – nowy sposób na wieczorne spotkania i popołudniowy relaks

Drunch to słowo, które coraz częściej pojawia się w rozmowach osób poszukujących nietypowych form spędzania czasu. Jeszcze niedawno królował brunch, czyli późne śniadanie połączone z lunchem. Teraz jednak pora poznać jego młodszego kuzyna – drunch, czyli połączenie lunchu z kolacją, idealne na późne popołudnie i wczesny wieczór. Czym właściwie jest drunch i gdzie warto się na niego wybrać w Warszawie?

Czym jest drunch i skąd się wywodzi?

Drunch, połączenie angielskich…

Czytaj więcej
Jaki ryż będzie odpowiedni do przygotowania risotto?

Jaki ryż będzie odpowiedni do przygotowania risotto?

Risotto jest tradycyjnym, włoskim daniem przygotowywanym na bazie różnych odmian ryżu. Które z nich są najlepsze do przygotowania tego smacznego i pożywnego dania? O czym pamiętać, aby przygotować idealne risotto, którego smak i aromat na długo pozostaną w pamięci?

Risotto – co to jest?

Risotto jest tradycyjnym, włoskim daniem na bazie ryżu, który gotuje się powoli, aby uzyskać charakterystyczną, kremową konsystencję. Wielu pasjonatów włoskiej kuchni zadaje sobie często pytanie, jaki…

Czytaj więcej
Wegetariański wielkanocny stół – czy tradycja i roślinne smaki mogą iść w parze?

Wegetariański wielkanocny stół – czy tradycja i roślinne smaki mogą iść w parze?

Wielkanoc bez białej kiełbasy, pieczonego schabu i pasztetu? Dla wielu niewyobrażalne! Ale chwila… Czy polska kuchnia naprawdę opiera się tylko na mięsie? Czy tradycyjna Wielkanoc nie może pachnieć warzywami, ziołami i chrupiącym chlebem zamiast pieczonej karkówki? Oczywiście, że może! Wegetariańska Wielkanoc to smak, który zachwyca, tradycja ubrana w nowe szaty i dowód na to, że roślinna kuchnia może być tak samo bogata i pełna emocji.

Co podać na wege Wielkanoc, by zachować…

Czytaj więcej
Święconka, czyli koszyk pełen symboli – co powinno się znaleźć w tradycyjnym koszyku wielkanocnym?

Święconka, czyli koszyk pełen symboli – co powinno się znaleźć w tradycyjnym koszyku wielkanocnym?

Wielkanoc bez święconki? To jak stół bez obrusu lub mazurek bez bakalii! Koszyk wielkanocny to nie tylko piękna tradycja, ale też pełna głębokiej symboliki uczta dla zmysłów. Co włożyć do koszyka wielkanocnego, by godnie świętować i nie popełnić kulinarnego faux pas? Oto lista obowiązkowych składników święconki wielkanocnej – niech koszyczek pachnie tradycją, radością i miłością!

Co włożyć do wielkanocnego koszyczka?

Święconka wielkanocna to nie tylko tradycja, ale i prawdziwa uczta…

Czytaj więcej
Polskie zioła i przyprawy w kuchni – jak wzbogacić smak tradycyjnych dań?

Polskie zioła i przyprawy w kuchni – jak wzbogacić smak tradycyjnych dań?

Polska kuchnia urzeka bogactwem aromatów, a to za sprawą licznych przypraw oraz ziół urozmaicających tradycyjne potrawy. Odpowiednio dobrane, znakomicie podkreślają smak klasycznych dań, udoskonalając go i nadając mu często nowego charakteru. Czy wiesz, które polskie zioła są najpopularniejsze?

Przyprawy w polskiej kuchni

Wszystkie potrawy kryją w sobie długą i ciekawą historię oraz tradycję, a ich ważnym elementem są przyprawy i zioła kuchni polskiej. To właśnie one od wieków odpowiadają za…

Czytaj więcej
Sztuka polskiej gościnności – kulinarna feta dla gości

Sztuka polskiej gościnności – kulinarna feta dla gości

Legendarna polska gościnność określana takimi terminami jak: serdeczność, życzliwość oraz bezinteresowność. Oznacza od dawna chętne przyjmowanie pod dach podróżnych, dodatkowe nakrycie przy wigilijnym stole, wspólne biesiadowanie i przygotowywanie jedzenia oraz zaopiekowanie się gośćmi, aby spędzili czas w przyjemnej atmosferze. Co oznacza gościnność od kuchni? Jak restauracje dbają o zadowolenie swoich gości?

Sztuka gościnności w restauracji – na czym polega?

Sztuka gościnności składa się z wielu elementów i bez wątpienia stanowi…

Czytaj więcej
Rose Rose Rose

„U Fukiera” to najstarsza restauracja w Warszawie 
z tradycją sięgającą początku XVI wieku, wielokrotnie wyróżniana przez “Guide Michelin”.

Zapraszamy na wirtualny spacer po restauracji U Fukiera