5 sposobów na Carpaccio — jedna nazwa, wiele możliwości przygotowania

13 marca 2023

Danie carpaccio serwowane jest zazwyczaj jako przystawka, a sama nazwa pochodzi od włoskiego malarza Cyprianiego. W 1950 roku, po raz pierwszy przygotował on tę potrawę, która w istocie była bardzo prosta z wyglądu, ale jednak od tamtego czasu, aż do dziś cieszy podniebienia większości osób. Czym jest carpaccio w wersji oryginalnej i w jaki jeszcze […]

Czytaj więcej

Najlepsze francuskie desery – czego warto spróbować?

27 lutego 2023

Polacy uwielbiają Francję za zapierający dech w piersi Paryż z wieżą Eiffla, pokazy mody i Riwierę. Nie można zapominać, że kraj ten słynie także z wykwintnej kuchni i bogatych w smaku win. I że francuskie desery nie mają sobie równych. Odpowiednio przygotowane mogą być prawdziwą ucztą tak dla oka, jak dla podniebienia. Prezentujemy wybitne słodkości, […]

Czytaj więcej

Restauracja U Fukiera jako element kultury i tradycji kulinarnej Warszawy

13 lutego 2023

Tradycyjna kuchnia warszawska to tygiel wielu smaków, wpływów z różnych kultur, które utrwaliły się przez ponad 250 lat dziedzictwa kulinarnego naszej historycznej stolicy. Niegdyś popularne danie, takie jak pyzy z “Różyca” lub “gefilte fisz” powoli znikają z mapy kulinarnej Warszawy i odchodzą w niepamięć. Magda Gessler i jej najlepsza restauracja w Warszawie U Fukiera, zatrzymują […]

Czytaj więcej

Rola szefa kuchni i zespołu kulinarnego w sukcesie restauracji

31 stycznia 2023

Restauracja to wyjątkowe miejsce, gdzie goście przychodzą, aby delektować się doskonałymi potrawami i dobrą obsługą. Aby jednak restauracja była sukcesem, jej załoga musi włożyć wiele wysiłku w tworzenie wyjątkowego doświadczenia dla swoich gości. Wśród tych pracowników szef kuchni i jego zespół kulinarny odgrywają kluczową rolę w tym procesie. Jaka jest rola szefa kuchni? Szef kuchni […]

Czytaj więcej

U Fukiera: restauracja na wyjątkowe okazje w Warszawie

25 stycznia 2023

Wyjątkowa karta dań to zbyt mało, by wyróżnić się w dzisiejszej Warszawie. Na popularności zyskuje restauracja z oryginalnym wystrojem. Bardzo ciekawie prezentują się również tradycyjne wystroje, nawiązujące do wielopokoleniowej tradycji stolicy. Bogate wnętrze restauracji stanowi bowiem uzupełnienie podawanych w niej potraw. Dlaczego wystrój restauracji jest tak ważny? Wizyta w lokalu gastronomicznym jest często szczególnym wydarzeniem, […]

Czytaj więcej

Kuchnia polska w nowoczesnym wydaniu w warszawskiej restauracji

23 stycznia 2023

Warszawa jest miastem pełnym życia i tętniącym życiem. W stolicy Polski znaleźć można restauracje z całego świata, w tym również miejsca, które oferują nowoczesne wydanie kuchni polskiej. Jedną z nich jest restauracja Magdy Gessler w Warszawie, która daje swoim gościom niepowtarzalne doświadczenie, łączące tradycyjne potrawy z nowoczesnymi technikami kulinarnymi. Jakie są specjały tradycyjnej kuchni polskiej? […]

Czytaj więcej